Slideshow

Activitati recreationale

Ecoturismul oferǎ posibilitaţi de experienţe în naturǎ ce duc la o mai bunǎ ȋntelegere, apreciere și bucurie de a descoperi și ocroti natura și cultura tradiţionalǎ localǎ, atât pentru vizitatori, cât și pentru comunitatea localǎ.

Categoriile de turişti sunt de obicei cei care doresc sa viziteze zone naturale și arii protejate din Lunca Joasǎ a Prutului Inferior, cât și categoriile de turişti care preferǎ pescuitul sportiv, plimbǎri în week-end în naturǎ și cei care vor sa dobândeasca noi cunostinţe despre florǎ și faunǎ. Circulaţia turisticǎ în zonǎ se desfasoarǎ în special în sezonul de vara.

Activitatile ce au la baza principiile ecoturismului sunt: drumetiile, cicloturismul, echitaţia, observarea pasarilor (birds waching). Dintre acestea,  pe teritoriul Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior exista posibilitatea de observare si urmarire a pasarilor, în urmatoarele puncte: Lacul Brates, Lacul Vlascuta, Amenajarea Vladesti, Lacul Pochina, Zona Sivita, amenajarea Mata Radeanu. În fiecare din cele 7 puncte este amenajat câte un turn de observare.

Complementar acestor posibilitati de turism si agrement în natura, zona ofera si posibilitatea practicarii unor forme de turism cultural (istoric, religios, etnofolcloric) în localitatile ce se învecineaza cu Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului în partea vestica. Localitatile limitrofe parcului poseda resurse arheologice si istorice, plecând de la vestigiile ce dateaza din paleoliticul final si urmele diverselor culturi (cultura Monteoru, Gumelnita, Foltesti-Usatovo) si pâna la vestigiile si bisericile din perioada medievala, moderna si contemporana. Majoritatea bisericilor construite în localitatile din proximitatea Parcului Natural ”Lunca Joasa a Prutului Inferior” au fost ridicate dupa unirea Moldovei cu Tara Româneasca din 1859 si pâna la marea unire din 1918. Cea mai veche biserica este cea din Comanesti, comuna Cavadinesti, Biserica Sf. Voievozi, datata 1796. O alta biserica veche, construita în 1828 din valatuci, se afla în satul Chiraftei, comuna Mastacani, Biserica Sf. Voievozi.

 În satul Sivita, comuna Tulucesti, se afla un muzeu de arta sateasca, numit "Vatra cu dor" al artistului popular Paul Buta, iar la Cavadinesti a fost înfiintat un muzeu dedicat folclorului de pe Valea Horincei.

În comuna Tulucesti, în aria protejata Padurea Gârboavele, pe o întindere de 1.36 ha, Muzeul Satului reconstituie la o scara mai mica o vatra de sat românesc care cuprinde patru gospodariidin zona Cavadinesti, Mastacani, Corod si Cahul. Obiectele din aceste case, de la vasele de lut, icoane, covoare, prosoape si pâna la sanii si carute, detin o adevarata valoare patrimoniala prin modul de realizare, dar si prin vechimea acestora, având în vedere ca cele mai multe sunt din secolul XIX sau începutul secolului XX.

În comuna Frumuşiţa poate fi vizitat Monumentul Eroilor din al doilea razboi mondial, care a fost ridicat din initiativa publica. Ansamblul Garii din Frumusita (statie de calatori, magazie de cereale, magazie de marfuri) a fost realizat în 1909, iar astazi figureaza în Lista monumentelor istorice din judetul Galati.

Comuna Oancea este situată mult mai aproape de Cahul, decât de Galati sau Bârlad. Orasul de dincolo de Prut se afla la doar 7 kilometri de Oancea. Pe langa cadrul natural  (lacuri, sălbăticie, păduri), merită vizitate: Biserica Sfântul Gheorghe construita în 1923 si renovata în 2007, Biserica Adormirea Maicii Domnului construita în 1824, Biserica Sfânta Treime construita în anul 1998, alaturi de cele patru monumente istorice: Cimitirul Eroilor cazuti în cel de-al Doilea Razboi Mondial, Troita lui Stefan Cel Mare si Sfânt, Monumentul Eroilor cazuti în Razboiul pentru Independenta (1877) si Primul Razboi Mondial (1916-1918), Monumentul Eroilor Onceni cazuti în cel de-al Doilea Razboi Mondial. În cadrul sediului Primariei Oancea se afla si sediul Centrului de Informare pentru Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior.

Pe lângă posibilităţile de recreere, observare şi apreciere a naturii şi pe lângă activităţile de lecţii deschise, acţiuni în aer liber, pescuit şi vânătoare, zona oferă şi facilităţi în ceea ce priveşte realizarea de studii şi cercetări privind resursele abiotice, flora şi vegetaţia, fauna, precum şi posibilitati deosebite pentru educatie /informare a publicului larg prin diversitatea ecosistemelor, bogatia de specii de plante si animale, prezenta habitatelor înca nealterate sau foarte putin influentate de prezenta omului.